top of page
  • Poza scriitoruluiradu

Teoria schimbarii, in Fitness


foarte multe varzute de bruxelles

Vi-l prezint pe Ionut.


Ionut nu e intr-o forma fizica prea buna momentan: are in jur de 30 de ani si ultima data cand a facut miscare a fost la ora de educatie fizica din liceu. In facultate si-a scos scutire, iar in prezent singurul lui contact cu sportul este cand se uita la meciurile din Liga Campionilor. Cu berea si chipsurile in fata, normal. Ciocolata o pastreaza pentru serile in care urmareste serialul preferat. Doar ca apar o gramada de seriale interesante in ultima vreme si ciocolata a devenit aproape zilnica (ati vazut "The Morning Show", careva?)

Da, stiu - bautorii de bere carora sa le placa si dulciurile sunt o raritate, dar Ionut e special, altfel nu v-as fi povestit despre el. Atat de special incat se hotaraste sa faca o schimbare - poate pentru ca nu ii mai place ce vede in oglinda, poate pentru ca nu i-au iesit prea bune ultimele analize si doctorul i-a recomandat sa mai slabeasca sau, poate pentru ca a vazut vreun videoclip motivational pe Youtube...

Nu stim sigur ce e in capul lui, dar ce stim e ca tomai si-a facut abonament la sala pe un an de zile, si-a cumparat echipament nou, si-a luat un blender pentru smoothie-uri si o cutie de proteine. Videoclipul ala de pe Youtube a fost al naibii de bun si Ionut e foarte hotarat sa se schimbe! Ce ziceti, reuseste?

Din pacate, in majoritatea cazurilor NU. Rata de abandon pentru cei care se apuca de fitness variaza in functie de zona/tara,dar este foarte ridicata peste tot - in S.U.A, de exemplu, este in jur de 80%

Cel mai probabil, in cateva luni, din tot avantul lui Ionut, nu mai ramane decat un abonament la sala pe care nu-l foloseste nimeni, un blender pe care se pune praful si ceva frustrare. Ionut revine la programul obisnuit cu bere si chipsuri in fata televizorului, se duce la doctor ca sa-i prescrie niste calmante pentru spate si se consoleaza cu ideea ca varsta e de vina, csf?


Rata de abandon a celor care se apuca prima data de fitness este de 70-80%.

Alternativ, am putea discuta si despre Diana, care mananca o cafea mare cu de toate la micul dejun, sare pranzul - asta cand nu ciuguleste cate o prajitura la aniversarile colegilor de serviciu - si prefera pastele sau pizza cu un pahar de vin seara.


Diana a avut dintotdeauna cateva kilograme in plus si i-a placut de ea asa, dar mai nou a crescut inca 2 marimi la pantaloni si nu e deloc incantata de situatie. (N-am zis nimic de sport, pentru ca Diana nu poate sa alerge pe tocuri!)


Si ei ii va fi la fel de greu sa isi schimbe peste noapte stilul de viata. In plus, are inca un dezavantaj fata de Ionut, caci - presupunand ca face parte din norocosii 20% care reusesc sa se tina de schimbari, mai mult ca sigur ca nu va alege variantele corecte de antrenament si alimentatie si are toate sansele sa isi saboteze si mai rau metabolismul.

Dificultatea schimbarii

In ziua de azi, accesul la informatie nu mai este o problema - gasesti pe internet orice.


Toata lumea stie ca e mai sanatos sa mananci legume si sa faci miscare si totusi in ultimii 30 de ani, la nivel mondial rata obezitatii e in crestere si se preconizeaza ca va continua la fel.


Asta deoarece, pentru o persoana sedentara si care nu e prea atenta sau educata vizavi de ce mananca, o persoana care a crescut asa, Fitnessul e mai putin despre miscare si alimentatie, cat e despre schimbare:

Dupa ce toata viata ai fugit, pardon ca tu nu alergi! - te-ai ferit, elegant, de sport si ai mancat tot ce ti-ai dorit, sa incepi peste noapte sa iti faci salate, sa numeri calorii, sa mergi la sala sau sa alergi in fiecare dimineata, implica niste schimbari radicale ale stilului de viata. Ele iti vor consuma foarte multa energie (atat mentala cat si fizica) si vor fi dificil de sustinut pe termen suficient de lung cat sa produca efecte.

Desi accesul la informatie nu mai e o problema, rata obezitatii la nivel mondial e in continua crestere.

Exista totusi o solutie, doar ca cei mai multi nu o vad, nu o inteleg sau pur si simplu n-au rabdare sa o implementeze. Haideti sa v-o explic:

Cauzele comportamentului

Sunt 3 aspecte care determina un comportament: motivatia, vointa si obisnuinta.

1) Motivatia - vreau sa obtin o recompensa (motivatie pozitiva) sau sa evit un neajuns (motivatie negativa) si pentru asta trebuie sa actionez intr-un anume fel. Exemplu: merg la munca pentru ca sa nu mor de foame, sau ca sa ma plimb in vacante prin tari straine si sa oftic dusmanii cu pozele de pe facebook, sau altceva asemanator (inserati sensul vietii aici).

Recompensele, la randul, lor pot fi imediate sau intarziate, iar cele imediate sunt mult mai accesibile si tentante in general.

De exemplu, intr-o seara friguroasa de noiembrie, un corp sanatos si in forma (recompensa intarziata) poate parea doar un vis indepartat care nu va fi obtinut mergand la sala FIX(!!) in momentul ala (e timp, o sa mergi maine), pe cand sa mananci o ciocolata uitandu-te la serialul preferat iti ofera gratificare imediata. Iar pentru cei mai hotarati dintre voi, se poate mari nivelul de dificultate. Daca peste asta mai ai inca febra musculara de la antrenamentul trecut?


Daca ploua si trebuie sa mergi pe jos de la metrou?


Daca trebuie sa te trezesti foarte devreme a doua zi?


Parca ciocolata aia incepe sa sune tot mai bine, nu?

Motivatia negativa este si ea imediata sau intarziata: cand te doare o masea nu pui nimic in gura, poate sa fie facut de al mai master, master chef. Sau prajitura preferata din copilarie. In schimb, cand ti se spune sa nu mananci dulciuri ca iti vei strica dintii... who gives a shit? Stiu - are un grad relativ de adevar afirmatia de mai sus, cu dulciurile si dantura, dar e foarte relevanta ca si comparatie cu cazul anterior. Sau daca vreti ceva mai realist: de ce nu se lasa lumea de fumat? Deoarece cancerul nu doare decat atunci cand il faci! Dar cum ar fi daca te-ar durea plamanii sau te-ai sufoca atunci cand fumezi? Ar da faliment in 2 luni industria producatoare de tigari...

MOTIVATIE POZITIVA INTARZIATA: cand recompensa pentru o actiune o sa vina mai incolo, intr-un viitor incert, ca un colet trimis cu Posta Romana.


In plus, schimbarile radicale de comportament, pe langa tentatiile imediate, sunt ingreunate si de faptul ca tranzitia e neplacuta - motivatie negativa. Normal - daca tranzitia ar fi fost placuta, le-am fi facut deja si nu mai trebuia sa schimbam nimic! :)

De aceea, de obicei motivatie negativa imediata + motivatie alternativa pozitiva imediata > motivatie pozitiva intarziata.


E o lupta dificila si foarte usor de pierdut. Aici intervine al doilea element:


2) Vointa - gen "Fac ce vreau dar stiu (de) ce fac".


Din pacate s-a descoperit ca vointa este o resursa finita, pe care in cursul zilei, pe masura ce luam decizii si executam actiuni, o epuizam si care se regenereaza noaptea (cand dormim).

Asa ca s-ar putea sa fii deja pe pilot automat pe 24 noiembrie, la ora 18.00 cand vrei sa mergi la sala.


Sau, daca nu la 18.00, atunci la 20.00 , dupa un antrenament greu si cand va trebui sa-ti mananci puiul cu brocolli. S-ar putea sa nu mai ai resurse si sa alegi totusi ciocolata aia


Pui & Brocolli e un exemplu de dieta radicala menit sa-mi sublinieze punctul de vedere, dar sa stiti ca se poate slabi si fara brocoli. Puteti sa inlocuiti cu conopida!

(Combinatia asta de sport + junk food e un subiect foarte interesant, pe care-l voi aborda intr-un episod viitor).

Deci nici vointa nu pare a fi solutia, asa ca ajungem la aspectul final :


3) Obisnuinta


Vi s-a intamplat vreodata sa conduceti si sa nu va mai amintiti cum ati ajuns la destinatie? Nu, nu noaptea cand veniti din cluburi (condusul baut e de cacao!!) , ci ziua cand va duceti la munca.


Cand va spalati pe dinti, cat de atenti sunteti la miscarile pe care le faceti?


Sau poate v-ati trezit vreodata ca ati terminat punga de chipsuri-sticksuri-pixuri fara sa va dati seama, in timp ce va uitati la televizor?

Majoritatea actiunilor cotidiene sunt controlate de subconstient. Cand facem un lucru nou trebuie sa ne indreptam atentia activ asupra lui dar, pe masura ce repetam actiunea si devenim tot mai obisnuiti cu ea, preocesul este automatizat de minte si trecut in subconstient (practic ne programam subconstientul). Asta deoarece, in acest timp, constientul este prea preocupat sa se gandeasca pe ce plaja exotica o sa te mai pozezi vara viitoare sau cat de fain a fost la iesirea cu gasca de weekendul trecut.

Subconstientul guverneaza majoritatea actiunilor cotidiene. Suntem niste robotei care se autoprogrameaza.

E cel mai usor sa facem ceva din obisnuinta. Ganditi-va cum va spalati automat pe ochi atunci cand va treziti dimineata. Nu va mai puneti problema ca trebuie sau de ce, ci o faceti pur si simplu. A devenit un automatism.

Dar un comportament nou este tocmai opusul obisnuintei. Pare ca nu ne-am putea folosi de ea. Majoritatea incearca totusi sa-l faca sa devina obisnuinta prin repetitie, apeland intre timp la vointa si motivatie.


Insa transformarile sedentar -> fit sau degustator de deserturi -> devorator de salate sunt niste schimbari radicale ce implica comportamente noi complexe, comportamente care vor fi foarte greu de sustinut voit suficient timp ca sa devina obisnuinta.

Care este solutia atunci?

Luminita de la capatul tunelului

Pai solutia este sa descompunem schimbarile complexe in schimbari mai mici, si sa le introducem treptat.

O schimbare mica nu va necesita eforturi supraomenesti pentru a putea fi sustinuta.


Va fi si ea putin sacaitoare la inceput, suficient cat sa nu fiti in stare sa o executati perfect din prima. Dar, pe parcurs, va deveni tot mai usoara, pana cand nu va mai necesita niciun efort (de vointa). Atunci va fi momentul sa introduceti urmatoarea schimbare.

Ca sa vin si cu un exemplu stupid: Imaginati-va pe cineva care nu s-a spalat pe dinti niciodata. Un rechin! Nu face carii. Vrea doar sa-si rezolve problema cu respiratia.

Ii va fi greu sa inceapa dintr-o data sa se spele - intr-o dimineata poate va fi dormit pana tarziu si nu mai are timp, in alta trebuie sa pregateasca copiii pentru scoala.


Sau poate ca vrea sa-si bea intai cafeaua si se ia cu altele si uita.


Poate e stresat cu munca si vrea sa ajunga cat mai repede si, 5 minute, cat ii ia sa se spele pe dinti, i se pare enorm.

Dar daca doar si-ar pune pasta de dinti pe periuta? Asta i-ar lua doar 5s. O poate face incaltat inainte sa iasa pe usa.


Asta s-ar putea sa fie ceva suficient de simplu ca sa o poata face in fiecare zi.


Si dup-aia, dupa ce ii intra in reflex, trece la pasul urmator - se periaza de 2 ori pe incisivi. Si continua cu pasii mici pana cand ajunge sa faca actiunea intreaga - ata dentara, periat, apa de gura si ce-o mai fi.

Dispar limitele in acest moment - putem sa-l invatam sa faca orice! Chiar si sa se spele pe cap!!

Revenind la oful nostru - scopul este sa ajungem sa automatizam un comportament cat mai sanatos, pentru ca sa-l putem pastra pe termen lung si executa fara efort.


Insa pentru cei care sunt la inceput de drum, o schimbare radicala in directia asta este echivalenta cu a urca pe Everest. Nu poate fi facuta dintr-o data. Nu ai cum. De aceea, majoritatea trebuie sa inceapa prin a urca dealul din spatele blocului. Sau, si mai bine, scarile!

TLDR: Cand incercam sa ne schimbam obiceiurile, schimbarile mari vor esua pentru cea mai mare parte dintre noi, cu exceptia celor foarte foarte foarte determinati.


Abordarea inteligenta este cea a schimbarilor mici, treptate, care nu necesita un efort mare de vointa si care vor putea fi sustinute activ suficient timp cat sa intre in obisnuinta.

Am prezentat cele mai eficiente schimbari pe care le puteti face ca sa deveniti mai sanatosi si in forma in articolul special "20 de schimbari usor de implementat, ca sa incepi sa slabesti de AZI!".


Articolul este insa disponibil doar abonatilor, asa ca, daca vreti sa aflati ce scrie in el - si credeti-ma ca vreti! Unele schimbari sunt geniale sau chiar magice(!!) pentru ca programam subconstientul & shit! Deci da, vreti si puteti! Gasiti sectiunea de abonare la Newsletter mai jos.

502 afișări

Daca ti-a placut ce-ai citit pana acum si vrei sa nu ratezi urmatorul articol

(sau parti din el), aboneaza-te la Newsletter.

E rar.

Si COOL!
 

bottom of page