top of page
  • Poza scriitoruluiradu

Slabeste folosind AI-ul (Inteligenta Artificiala)


Robot/AI prietenos care vrea sa te ajute sa slabesti

Traim vremuri interesante. Si nu ma refer aici la pandemii si la razboaie, care contribuie din plin si ele, cat la progresul tehnologic din ce in ce mai accelerat din ultimii zeci de ani, care a schimbat lumea.


Aparitia calculatoarelor personale (PC), urmata de cea a Internetului, au fost primii pasi importanti in directia aceasta. Dar saltul cu adevarat radical s-a produs odata cu raspandirea Smartphone-urilor si a Internetului la purtator.


Iar acum ne aflam in fata unei schimbari si mai dramatice, datorita unei noi tehnologii disruptive, ce se prefigureaza la orizont. - AI-ul sau Inteligenta Artificiala.

Ce-i AIa si ce poti sa faci cu el

AI-ul, in linii mari, e un program/aplicatie foarte complex, specific unui anumit domeniu, capabil sa se automodifice si imbunatateasca pe masura ce este folosit si a carui performanta e comparabila sau chiar o depaseste pe cea a unei fiinte umane. Exemple ar fi pilotul automat al unei masini care se conduce singura sau asistentii digitali - Google, Alexa si prietenii, capabili sa recunoasca comenzi vocale intr-o multitudine de limbi si sa le transforme in actiuni in mediul online.


Recent, a fost facut public un nou model de inteligenta artificial de tip Chat Bot - ceva ce poate fi asemanat cu roboteii super-enervanti peste care dam din ce mai des atunci cand incercam sa accesam serviciul de suport al vreunei companii, doar ca mult, mult, mult, mult mai avansat. Comparatia echivalenta ar fi intre un copil de 3 ani si un student in anul 3 de facultate. Si asta deoarece modelul in cauza este capabil nu doar sa "inteleaga" si reproduca limbajul uman, dar si sa sintetizeze informatia sau sa creeze informatie noua, folosind bazele imense de date pe care le are la dispozitie (adica tot ce-a invatat la gradinita, gimnaziu si liceu). Asta nu inseamna ca AI-ul respectiv are toate raspunsurile. Sau ca toate raspunsurile pe care le are sunt corecte. Insa majoritatea lor sunt macar pertinente, daca nu exacte, iar capacitatea sa imensa de sinteza il face ideal pentru extragerea esentei din hatisul de informatie care ne sufoca in ziua de azi. In plus, creeaza si premisa pentru descoperirea unor perspective noi si diferite, pe care prejudecatile si subiectivismul uman ne fac sa nu le vedem sau sa le ignoram. AI-ul se numeste ChatGPT si poate fi accesat si de publicul larg, atunci cand nu sunt serverele ocupate (ceea ce se intampla destul de rar in ultima vreme...)


Totusi luna trecuta l-am prins si eu liber cateva ore, suficient cat sa povestim despre slabit, nihilism si cum masoara americanii portiile cu ceasca (sau cum vreti sa traduceti "cup").


Nu ma asteptam sa am vreo revelatie, insa eram curios ce o sa zica, mai ales pe partea de slabit:


Poate cineva slabi urmandu-i sfaturile?

Mai e nevoie de milioanele de articole, postari si filmulete care umplu internetul?

O sa rezolve AI-ul problema cu slabitul o data pentru totdeauna?


Si mai ales, mai e nevoie sa-mi citeasca lumea mail-urile si articolele interminabile!? 😰


Pentru ultima parte, in special, imi trebuia raspunsul la intrebarile - De ce e atat de greu sa slabesti si De ce e obezitatea in crestere, daca exista atata informatie. Iar de acolo la Cum sa faci ca sa slabesti mai usor. Sau macar Cum sa faci ca sa slabesti punct, din moment ce majoritatea nu reusesc. Asa ca asta e linia pe care am inceput conversatia.


*Screenshot-urile care urmeaza sunt in engleza, pentru ca desi AI-ul intelege si poate raspunde si in romana, engleza este limba in care a fost antrenat cel mai mult, drept pentru care e mult mai performant daca o foloseste.


De ce crede AI-ul ca lumea nu reuseste sa slabeasca

De ce se ingrasa lumea, confor AI-ului, ChatGPT

Acesta a fost preambulul, introducerea in conversatie. Eu imi doream, de fapt, ca AI-ul sa imi indice motivul principal pentru care lumea nu slabeste. Nu a reusit, pentru ca, asa cum zice si el, este un cumul de factori.


Totusi, in opinia mea, cativa dintre ei sunt critici si mult mai importanti ca altii.


In schimb ChatGPT mi-a insirat o serie de generalitati, de bun simt dealtfel, dar care acopera mai toate aspectele slabitului si care fac imposibila identificarea factorilor decisivi.


Dar pentru ca mi-a aratat ca intelege ce il intreb si ca nu bate campii, am continuat.

Ce sa faci ca sa slabesti, conform AI-ului

Cum sa slabesti, conform AI-ului, ChatGPT

Aici, primele trei nu sunt ceva nou si cred ca le stie toata lumea. In schimb 4 si 5 sunt mai putin evidente si poate mai valoroase pentru unii dintre noi.


4) Reteaua de suport - este foarte important ca persoanele cu care interactionezi cel mai des sa te sustina, sa te incurajeze si chiar sa te ajute. Dar daca asta nu este posibil, ar trebui cel putin ca ele sa nu te saboteze: parintii sa nu gateasca mancaruri grele, calorice sau dulciurile favorite atunci cand te duci in vizita, jumatatea sau colegii de apartament sa nu aduca in fiecare zi, acasa, alimente tentante si super-procesate sau daca o fac, macar sa nu le lase la vedere, prietenii sa nu te serveasca cu junk food atunci cand va vedeti sau sa nu te scoata in oras si sa-ti manance prajituri in fata - sunt doar cateva exemple.


Reteaua de suport e importanta si am abordat si eu subiectul asta, in programele de grup din anii trecuti. Totusi, vazand felul in care il prioritizeaza ChatGPT mi-am dat seama ca nu am insistat suficient pe el, ceea ce il face fix genul de perspectiva noua pe care speram sa o gasesc in interactiunea mea cu AI-ul. Asa ca o sa mai revin la subiect, intr-un articol ulterior, pentru ca incep sa realizez ca o retea de suport puternica poate face de una singura diferenta intre esec si succes.


Pe de alta parte, 5) Mancatul emotional, inconstient, lipsit de foame e dupa mine principala cauza care impiedica lumea sa slabeasca. Si asta deoarece majoritatea nu reuseste sa-si controleze subconstientul si sa evite sa manance in exces, pe termen mediu si lung. E si unul din motivele pentru care am ales sa ma concentrez, pe acest site, mai mult pe subiectele ce tin de psihologie, comportamente si mental decat pe diete si exercitii.

Totusi, de multe ori, un articol, sau mai multe, sau chiar niste revelatii si obiceiuri noi, nu sunt suficiente pentru a depasi acest obstacol major - subconstientul. In acest caz, un ajutor real e psihoterapia si lucrul cu noi insine, pentru a descoperi motivele care ne impiedica sa preluam controlul si a dobandi uneltele necesare iesirii din blocajele in care ne aflam.


Din pacate, la noi in tara, "mersul" la psiholog nu este inca o practica prea bine vazuta sau general acceptata. (Nu mai vorbesc de normalizata.) In plus, dureaza mai mult decat o dieta si e, de regula, mai dificila si mai dureroasa, drept pentru care lumea o evita si prefera sa incerce solutii mai accesibile sau mai rapide. Doar acestea sunt si mult mai ineficiente. De aceea personal, incep sa cred ca, in multe cazuri, psihoterapia este singura solutie. Si ceva in care merita sa investim.


Partea cea mai grea atunci cand vrei sa slabesti


Revenind la ChatGPT, lista lui intiala nu a fost exhaustiva, dupa cum a zis-o chiar si el. In acelasi timp, desi a punctat corect la nr. 5, nu a reusit sa ma lamureasca de ce lumea nu reuseste sa slabeasca. Fiind insa o persoana hotarata, am insistat pe subiect:

Partea cea mai grea a slabitului, conform AI-ului, ChatGPT

Ei bine, aici cred ca am inceput sa ne apropiem de adevar:


1) Schimbarea e dificila pentru ca fiecare actiune noua necesita spargerea rutinei prin efort mental constient, ceea ce streseaza si oboseste foarte rapid. Acest lucru scade autocontrolul, ingreuneaza deciziile si eforturile mentale ulterioare si creste riscul revenirii la tiparele obisnuite si automate.


2) Mancatul emotional (stresul e tot emotie) este un factor critic si l-am discutat deja mai sus. Ce as mai adauga este ca tot ceea ce facem pleaca din cap, de la ideile constiente si subconstiente pe care le avem despre noi, despre lume si despre viata. Iar din pacate, daca ai ajuns pe aceasta pagina, inseamna ca multe dintre ele te fac si iti spun sa mananci. De aceea va fi foarte greu sa te opresti, daca nu vei intelege care sunt si de unde vin ideile care te saboteaza si apoi nu ti le vei schimba.


3) Felul in care percepem si-n care stim sa facem fata esecului este si el foarte important. Si asta pentru pentru ca in viata tot timpul esuam. Nimanui nu-i iese ceva perfect din prima. Cu atat mai putin atunci cand vine vorba de slabit, unde foarte putini reusesc sa adopte perfect obiceiuri si comportamente noi. Dar asta nu este o problema, atata timp cat pot sa le modifice si sa le faca perfecte pentru ei. Problema e ca nici macar acest lucru nu se va intampla imediat, ci dupa o succesiune de incercari nereusite, de adaptari, de reconfigurari, de zbateri, care vor fi percepute drept esec.

De aceea felul in care ne comportam atunci cand lucrurile nu ies cum ne-am propus sau chiar nu ies deloc, este vital. Autocompasiunea, optimismul, consecventa si perseverenta sunt skill-uri care trebuie cultivate si care, atunci cand cineva nu le are, cresc sansele de abandon. Dar astea sunt ideile mele. Haideti mai bine sa vedem cum zice ChatGPT c-ar trebui sa rezolvam.


Cum rezolva AI-ul partea cea mai grea a slabitului

Cum rezolva AI-ul partea cea mai grea a slabitului, ChatGPT

Raspunsurile AI-ului mi se par destul de clare si explicite, asa ca nu mai merita sa le reiau si eu. In plus, cui doreste neaparat sa afle care e si perspectiva mea, ii transmit cu bucurie ca am deja articole pentru fiecare subiect in parte:

1) Cum sa faci schimbari sustenabile 2) Cum sa controlezi Mancatul Emotional 3) Cum trebuie sa vezi esecul si cum sa iti cresti sansele de reusita Ce mi se pare insa important de evidentiat e ca solutiile AI-ului sunt in general bune spre foarte bune si ca, la cerere, fiecare dintre ele poate fi detaliata si descompusa in bucatele tot mai mici si mai exacte. (Sunteti liberi sa va faceti de cap cu el, dupa chef) Dar asta nu inseamna ca respectivele solutii vor fi mult mai usor de aplicat. Pentru ca ce ramane la finalul conversatiei este o lista de puncte, punctulete si subpuncte care, presupunand ca nu va fi coplesitoare, va trebui implementata de fiecare, de unul singur, zi de zi - lucru cu care AI-ul nu prea mai poate sa ajute. Deci oricat de clari si de simpli vor fi pasii, majoritatea se vor lovi in continuare de obisnuinta, de nerabdare, de nesiguranta si de toate propriile reflexe si tipare subconstiente care i-au adus in acest punct. Asa ca procesul va ramane in continuare unul destul de dificil si de durata. Deci nu, AI-ul nu poate rezolva (inca) slabitul pentru ca nu poate face oamenii, sa isi schimbe, peste noapte, daca nu ideile, macar comportamentul. Ce poate face in schimb AI-ul, este sa aduca mai mult obiectivism si claritate asupra procesului de slabire si asupra a ceea ce implica el cu adevarat. In rest, momentan lucrurile raman ca si pana acum: cine are uneltele si skill-urile necesare le foloseste si razbeste (singur), iar cine nu, fie se chinuieste si renunta, fie cere ajutor.



TLDR: Inteligenta Artificiala vine cu solutii bune. Insa cea mai grea parte a slabitului este implementarea propriu zisa si asta ramane in continuare in sarcina fiecaruia. De aceea, chiar daca AI-ul poate face slabitul mai clar, momentan nu il poate face mai usor.


437 afișări

Comments


Daca ti-a placut ce-ai citit pana acum si vrei sa nu ratezi urmatorul articol

(sau parti din el), aboneaza-te la Newsletter.

E rar.

Si COOL!
 

bottom of page