top of page
  • Poza scriitoruluiradu

Perioada


In tinerete (pe la douaj' si ceva de ani) credeam ca persoanele grase nu au vointa. Ca doar ce era asa greu sa se ambitioneze un pic si sa manance mai putin?


Cativa ani mai incolo, de la prea multa restrictie si clean eating, am dat intr-un pui de tulburare alimentara, cu ocazie careia am pierdut aproape complet controlul asupra a ce si cat mancam.


Erau zile in care era suficient sa-mi depasesc cat de putin caloriile (20-30, adica nimic), ca apoi sa nu mai mai pot opri si sa dau intr-un episod de binge eating. Si imi promiteam ca e ultima data si ca dau restart la dieta de-a doua zi, apoi ziua venea si tot ce reuseam era sa dau restart la indopat.


A fost o faza pe care, din fericire, am rezolvat-o relativ repede, dar care m-a ajutat sa realizez ca vointa si ambitia nu au mare legatura cu ingrasatul (sau slabitul)...


Insa nu despre binge eating e vorba astazi (pentru ca am scris deja despre subiect aici), ci despre faptul ca ne e mult mai usor sa intelegem situatia cuiva atunci cand am trecut si noi prin ea.


Iar unul dintre lucrurile pe care incerc sa le inteleg mai bine - la clienti, la prieteni, la lumea mare, in general, e de ce lasa cu totul balta antrenamentele si dieta, in perioadele stresante din viata lor. (Chiar si dupa ce-au avut ocazia sa vada ca functioneaza si le-au simtit efectele.)


Sau, mai exact, ma intereseaza ce ii poate determina sa nu le mai lase. Pentru ca, pe termen mediu si lung, abandonul acesta nu doar ca nu ajuta, dar genereaza si un nou factor de stres.


Si na, acum avem cu totii perioade - asta chiar nu poate fi evitat. Iar solutia evidenta e sa nu abandonam chiar totul, ci sa continuam sa facem ceva, cat de putin, atunci cand ele se intampla. E baseline-ul, nivelul acela minim, despre care v-am mai vorbit in mail-uri si care e diferit pentru fiecare.


Insa ideal, nivelul minim n-ar fi foarte jos, ci undeva mai sus, macar pe la un 50% din cat faceam si inainte.


Mai mult decat atat, 60%, e ideal si, cred eu, fezabil pentru majoritatea.


Iar 70%-80% e chiar perfect!


Si pentru asta, tot ce-avem nevoie, e sa gasim niste scurtaturi sau hack-uri, la cele mai frecvente probleme care apar in perioadele respective.


Asa ca in continuare o sa va dau niste exemple din ceea ce am descoperit eu ca functioneaza pentru mine si din ce-am vazut ca functioneaza si la altii, ca sa le incercati si voi si eventual sa le adoptati pe cele care vi se potrivesc.


Nu de alta, dar de cateva luni, am si eu o perioada...


O perioada mai... altfel, sa zicem. Cu stres, cu lipsa de motivatie si de gratificare, ceea ce-mi genereaza dificultati in a face ceea ce stiu c-ar trebui sa fac.


De exemplu, sa scriu mail-urile astea. Am ratat luna aprilie - bummer.  😪

Altceva, ce iar imi vine mult mai greu sa fac perioada asta si care sigur ca vi se intampla si voua e sa gatesc (si sa mai spal si vase dupa!).


Problema e ca imi iau o mare parte din proteine din carne si ea chiar trebuie gatita. Iar solutia, pe care am gasit-o, e sa o inlocuiesc cu 2-3 cutii cu branza de vaci slaba. Daca am chef, mai fierb si 2 oua si niste legume langa, iar daca nu, se gasesc sfecla gata fiarta si castraveti murati, mai nou, prin magazine si pentru mine merge foarte bine si cu ele.


Da, nu e super gustos si poate deveni rapid repetitiv, dar asa sunt sigur ca ma alimentez cum trebuie, in fiecare zi. Iar eu prefer sa sacrific gustul, mai degraba decat nutrientii. Dar de fapt nici pe asta nu-l sacrific - vedeti mai jos de ce.


In plus, cui nu ii place varianta cu branzica, poate sa-si comande altceva, pentru ca exista o groaza servicii de meal delivery, cel putin in orasele mari ale tarii. Dar asta nu inseamna ca ele trebuie folosite ca sa comanzi fast food, ci mancare sanatoasa, cu proteine, fibre, carbohidrati complecsi, caloriile gata calculate si toate cele. Asa ca, din punctul asta de vedere, nu prea exista scuze sa nu va respectati dieta, nici chiar in perioadele super-aglomerate din viata voastra, presupunand ca ea este cu adevarat importanta pentru voi.


Alte probleme de-ale mele si, presupun, si de-ale voastre - sunt indopatul si dulciurile. Cumva merg mana in mana, astea doua, pentru ca n-am auzit pe nimeni sa se indoape cu brocoli, mere si carne de pui la gratar...


Ei bine, perioada asta am din nou tendinta sa mananc exagerat de mult seara. Asta se-ntampla, evident, din lipsa de alte surse de gratificare iar solutia ideala in acest caz ar fi sa caut si sa mi le gasesc. Dar pentru ca momentan nu sunt in stare, doar constientizez si-accept situatia - adica imi dau voie sa mananc, si incerc sa-mi controlez perceptia, daca actiunea tot n-o pot schimba. Iar asta ma ajuta sa tin lucrurile relativ sub control si sa n-o mai dau in binging. Insa tot mananc mai mult decat as vrea.


Asa ca ce mai fac, pentru a compensa, e sa mananc si masa principala tot atunci. Proteine, legume, fructe, apa. Bag cat incape si apoi desertul, la final. Asta pe de o parte ma ajuta sa ma satur mai repede si pe de alta ma face sa mananc si ce trebuie, nu doar porcarii. Si in acelasi timp, mananc si ce imi place si nu mai simt ca ma privez si-i viata de cacao. (Pentru ca, cel putin seara la mine, ea devine de ciocolata cu lapte.)


In sfarsit, ultima problema cu care ne confruntam majoritatea, cand avem cate-o perioada, e lipsa de chef (sau timp) ca sa ne facem antrenamentele. Nu mai zic de ce asta nu-i bine - ar trebui sa fie evident (daca nu, vedeti aici).


O solutie ar fi antrenamente mai scurte, de 2-3 ori pe saptamana, facute acasa. Scurte bine - 20 de minute doar, insa foarte intense - tip circuit:


Setati cronometrul la 20 de minute, alegeti 4 exercitii, pentru grupe diferite de muschi si executati-le unul dupa altul, oprindu-va doar cand e musai nevoie sa va trageti sufletul sau cand suna alarma. Si gata, ati terminat!


Exercitiile pot fi atat cu greutatea corpului cat si cu benzi sau gantere. Daca le alegeti cum trebuie, o sa vedeti ca antrenamentele de genul pot fi foarte eficiente si satisfacatoare. (Iar daca vreti sa le aleaga cineva mai priceput pentru voi, dati-mi un mail.)


Si nu-mi spuneti ca nu aveti de unde gasi 20 de minute intr-o zi, ca sa le faceti, pentru ca asta chiar nu pot sa cred!


Eu unul insa, din varii motive, nu mai reusesc sa ma antrenez nicicum acasa, asa ca solutia asta nu functioneaza pentru mine. Ce functioneaza insa, e sa-mi urnesc cumva curul de pe scaun si sa ma duc la sala, in ideea sa fac ceva lejer, usor acolo, fara sa ma strofoc prea mult. Insa de regula, daca ajung si reusesc sa ma apuc de-antrenament, dup-aia lucrurile se intampla cum trebuie, automat.

Dar daca, sa zicem, nu aveti nici timp de sala, nici energie pentru circuite, tot puteti face ceva ca sa nu fiti planta toata ziua  (ca sper ca nu crede nimeni ca am evoluat pentru a sta lipiti de scaun si cu fata intr-un ecran non-stop...).


Drept pentru care, solutia... finala sunt plimbarile de 30-40 de minute, in zona in care locuiti. Sunt eficiente si ele din punct de vedere al timpului, deloc solicitante, va asigura un minim de miscare zilnica si ar trebui sa va relaxeze si mental. Nu ziceti ca nu, pana nu le-ati incercat.


De fapt, data viitoare, cand mai aveti cate-o perioada, incercati cat mai multe dintre ideile prezentate aici, de mine. Si mai incercati si altele, care va vin si voua si credeti ca vi se potrivesc. Pentru ca asa s-ar putea sa ajungeti la baseline-ul acela, de 50-60% pe care-l mentionam la inceput si sa reusiti sa va mentineti pe tot parcursul ei. Sau chiar sa faceti mici progrese.


Si dupa aia, cand perioada trece... o sa vedeti ca rupeti!!  

222 afișări

Comments


Commenting has been turned off.

Daca ti-a placut ce-ai citit pana acum si vrei sa nu ratezi urmatorul articol

(sau parti din el), aboneaza-te la Newsletter.

E rar.

Si COOL!
 

bottom of page